Assalamualaikum semua :)
Dah lama nia tak kongsikan resepi masakan ringkas serba mudah cara
nia emkay dekat blog ni kan? Bukan apa sekarang ni nia sibuk menonton drama
korea sampai bengkak – bengkak mata jadi dapur pun tak berasap. HAHA
Macam tu punya alasan pun ada, yee nia. Dah malas tu mengaku jelah
malas. KEKE
Kali ni, nia akan kongsikan resepi Daging Masak Kicap Istimewa
dengan kau orang semua. Apa yang istimewa sangat tu? Haaa kalau kau orang nak
tahu, sila baca resepi ni sampai habis. Barulah kau orang boleh tahu
keistimewaan daging masak kicap gaya nia emkay ni.
Bahan – bahan:
3 Ulas Bawang Putih (dihiris halus)
3 Tangkai Cili Merah (dihiris)
7 Sudu Besar Kicap Manis
3 Sudu Besar Cuka
3 Sudu Kecil Pati Lemon
3 Sudu Besar Sambal Kicap
1 Cawan Daging (Dipotong kecil)
2 Cawan Air
Garam secukup rasa
Cara memasak:
Tumis bawang putih dan cili merah sehingga naik bau.
Masukkan pula daging dan tunggu selama tiga minit.
Masukkan kicap manis, cuka, pati lemon, sambal kicap, garam dan
juga air. Kacau biar semua bahan jadi sebati.
Tutup periuk dan tunggu sehingga kuah mendidih.
Apabila kuah mendidih, tutup api dan boleh dihidangkan bersama
dengan nasi panas dan juga sayur goreng.
Psst: nampak tak bahan istimewa apa yang nia letak dalam resepi
kali ni? HEHE
Selamat
mencuba dan semoga berjaya kau orang!
Menarik la resepi ni , bahan tambahan dia cuka & pati lemon . Boleh cuba resepi ni
ReplyDeleteresepi turun temurun daripada abah nia ni :)
Delete