TIPS: Rebonding VS Relaxing

Assalamualaikum semua :)

Memandangkan banyak sangat keyword rebonding dan relaxing yang sesat ke blog nia ni, jadi nia tulis sekali lagi soalan – soalan yang popular mengenai rebonding dan relaxing.

1 – Apa beza rebonding dan relaxing?

Rebonding: Proses meluruskan rambut dengan menggunakan bahan kimia dan juga straightening iron.

Relaxing: Proses meluruskan rambut dengan menggunakan bahan kimia dan juga hair dryer.


2 – Harga

Rebonding: RM 200 – RM 600 (mengikut kepanjangan dan ketebalan rambut)

Relaxing: RM 200 – RM 400 (mengikut kepanjangan dan ketebalan rambut)

3 – Tahan Berapa Lama?

Rebonding: Satu tahun ataupun selagi mana kau orang tak potong rambut rebonding tersebut.

Relaxing: 6 bulan.



4 – Mana Lebih Berbaloi?

Rebonding lebih berbaloi sebab efek lurus dekat rambut tu akan tahan lebih lama berbanding dengan relaxing. Tapi, bergantung kepada ubat yang hairdresser guna jugak. Kalau dia guna ubat murah, efek lurus tu cuma boleh bertahan selama 6 bulan sahaja. Jadinya, cari salun yang tidak menggunakan ubat murah. Selain merosakkan rambut kau orang, ubat murah jugak akan menyebabkan efek lurus tidak tahan lama.

5 – Senang tak cari perkhidmatan ni?

Rebonding: Mana – mana salun rambut ada menyediakan perkhidmatan ni.

Relaxing: Hanya salun rambut yang terletak di bandar sahaja ada menyediakan perkhidmatan ini dan salun rambut yang eksklusif.



6 – Lelaki boleh buat ke?

Rebonding: Boleh takde masalah.

Relaxing: Boleh takde masalah.

7 – Hasilnya macam mana?

Rebonding: Rambut akan jadi sangat lurus dan teratur seperti penyapu padi ataupun pembaris. Walaupun rambut ditiup angin kencang dan kuat, rambut tetap akan jadi terurus dan paling penting tidak kusut.

Relaxing: Rambut akan menjadi lurus tetapi bukan seperti pembaris. Lebih kepada lurus semulajadi dan nampak seolah – olah sudah di blow dry.



8 – Dah buat tapi hasilnya tak memuaskan hati, macam mana?

Rebonding: Pergi balik ke salun rambut dimana kau orang buat perkhidmatan rebonding dan minta dia orang buat kembali mengikut kehendak kau orang.

Relaxing: Sama juga, pergi balik ke salun rambut dimana kau orang buat perkhidmatan rebonding dan minta dia orang buat kembali mengikut kehendak kau orang.

Harap – harap entry kali ni dapat menjawab pertanyaan kau orang semua yang dok mencari mengenai proses rebonding dan relaxing dalam blog nia ni.

Sumber gambar: google.com

1 comment:

  1. pernah buat rebonding skali..
    xsuka dgn bau rambut tu, mcm hangit 3 hari..haha

    ReplyDelete

satu komen daripada anda membuatkan saya senyum lebar :)